torstai 5. syyskuuta 2013

Joko tiedät CF:stä?


Syyskuun 8. päivä on maailmanlaajuinen CF-päivä. CF on lyhenne sanoista cystic fibrosis eli kystinen fibroosi. CF on vakava, etenevä monielinsairaus. CF-potilas ei näytä ulospäin ”erilaiselta”, joten voi olla vaikea ymmärtää, kuinka paljon hoitoa tuo ”tavallinen” ulkokuori vaatii.

 

CF on geeneissä, joten sen kanssa synnytään. Maailmassa noin 70 000 ihmistä sairastaa kystistä fibroosia. Suomessa potilaita on vain noin 80. CF luokitellaankin Suomessa harvinaiseksi sairaudeksi. Pahimmat sairauden oireet ovat useimmiten keuhkoissa ja ruuansulatuksessa, mutta monilla on myös diabetes sekä oireita maksassa, sapessa tai muissa elimissä. CF:n peruspulma on suolankuljetushäiriö, jonka vuoksi elimistöön kertyy sitkeää limaa. Lima hengityselimissä edesauttaa bakteeritulehdusten syntymistä keuhkoihin. Tulehdusten myötä keuhkot heikkenevät ja hengitystoiminnot vaikeutuvat.  CF-potilaat hoitavat keuhkojaan päivittäin, jopa useita tunteja. Keuhkot tarvitsevat jatkuvaa lääkitystä sekä tyhjennyshoitoja. Ruuansulatusentsyymien puute aiheuttaa ravintoaineiden imeytymishäiriön. Ruokailuista huolehtiminen on tärkeää. Vatsakivut ovat yleisiä, koska ruuansulatus toimii vaihtelevasti.

 

CF-potilaan on huolehdittava terveydestään päivittäin. Ruoka-ajat ovat tarkat ja dieetti suunniteltu. Keuhkoja on hoidettava joka päivä. Lääkearsenaali ravintolisineen on valtava, apteekkarien luulisi pokkuroivan jokaista CF:läistä. Sairaalat tulevat tutuiksi. Arki ei ole niin kuin muilla.

 

Minun talossani asuu tyttö. Hän on paljon muutakin, mutta yksi osa hänestä on CF. Hän yskii usein hurjasti ja väsyy helpommin kuin muut. Hän on sairastanut keuhkokuumeita ja tietää, mitä kipu on. Hän käy paljon sairaalassa. Hänen arkensa on kurinalaista diabeteksineen ja keuhkohoitoineen. Hän on myös kaunis 14-vuotias, joka on täynnä unelmia. Hän on viisas ja ainutlaatuinen, kuten nuoret ovat.

 

CF on sairaus, johon ei ole parannuskeinoa. Maailmassa on lapsia, nuoria ja aikuisia, jotka elävät sen tosiasian kanssa samalla vaikeaa sairauttaan hoitaen. Kaikkeen ei ole lääkettä, eikä terveys ole itsestäänselvyys.  

 

Jos haluat tietää lisää ajatuksiani aiheesta, lue ihmeessä esseeni harvinaisesta tytöstä linkissä





Nämä keuhkotyhjennysvälineet ja kassillinen lääkkeitä pakataan ensin CF-perheessä. Sitten muut kampeet, jos muistetaan.

2 kommenttia:

  1. Hei! Olen lukenut blogiasi paljon.
    Olen itse 17 vuotias tyttö, ja tällä hetkellä sairaalassa..
    Minulla CF todettiin 4 vuotiaana, ja on pahentunut iän myötä.
    Sairauden pystyn vielä hyväksymään, mutta oma äitini vietiin minulta 2kk sitten, ollessani sairaalassa... Äitini taisteli vatsasyöpää vastaan, ja hävisi kamppailun. Moni ei ymmärrä kuinka pelkkä koulupäivä voi olla niin rankka meille cf potilaille.. ja se kaikki häpeä sairautta kohtaan.. "et sinä ole normaali ihminen" sekä monesti "olet vammainen" .. Voimia teille sinne

    VastaaPoista
  2. Moi Ida Maria! Olen pahoillani äitisi kuoleman vuoksi. On kurjaa, että CF:si on pahentunut ja että tuntuu rankalta. Toivon sulle tosi paljon voimia. CF on rankka juttu. Ehkä saat hieman voimia näistä parantavista ajatuksista, jotka lähetän sulle. Oletko Facebookissa? Meillä on siellä ryhmä. Mun tyttökin on siinä ryhmässä. Voisi olla hyvä idea jutella, jonkun CF:läisen kanssa. Kaikkea hyvää toivon sulle.

    VastaaPoista