perjantai 23. elokuuta 2013

Hämmentyneen rakastunut metsäaloittelija


Minulla on vaivalloinen suhde metsään. Haluaisin rakastaa sitä ehdoitta, mutta se mutkikasta, koska a) kammoan hirvikärpäsiä b) en osaa suunnistaa c) en pidä rämpimisestä ja d) en tunnista metsän kasvillisuudesta männyn ja kuusen lisäksi kuin puolukan ja mustikan. Koitan tällä hetkellä kehittää suhdettani. Tarjoilen itselleni haasteita poikkeamalla pois pururadalta. Ostin sienten tunnistuskirjan. Kaivoin varaston periltä saappaani. Olen edistynyt. Kävin juhannuksena suolla. Loikin jo mättäältä toiselle ilman jatkuvaa katsekontaktia asutukseen. Toin metsästä sieniä, jotka tunnistin ei-kärpässieniksi. Tunteeni kasvavat päivä päivältä. Kaksi elementtiä erityisesti saavat sydämeeni tulvahtamaan täyteen lempeä. Sammaleet ja jäkälät ovat lyöneet minut ällikällä.

 

Kiitos peruskoulun opetussuunnitelman, tyttäreni metsästi kesän aikana kelpo määrän kasveja valokuvakasvioonsa. Olin ehdottomasti innostuneempi tehtävästä kuin hän. Mitkään perusoravanmarjat ja –jalavat minua eivät kuitenkaan saaneet syttymään. Ei, ei. Metsän matoissa, sammalissa ja jäkälissä, on sitä jotain. Aikaisemmin luulin, että metsässä kasvaa yksi sammal- ja yksi jäkälälaji. Tyttären tehtävämonisteessa niitä kuitenkin oli enemmän, joten hämmentyneenä lainasin tunnistuskirjan kirjastosta. Yli 2000 lajia. WTF?!

 

Ymmärsin, että sammaleet ja jäkälät ansaitsevat tarkempaa huomiota. Aloin tarkkailla sammaleiden värisävyjä. ”Sammaleen vihreä” on yleisesti käytetty värisävy. Ei sellaista ole. Kangaskynsisammal ja sulkasammal ovat aivan erivärisiä. Kaikki sammaleet eivät edes ole vihreitä. Jäkälillä on käsittämättömän kummallisia nimiä, kuten kärsäpaisukarve ja rakkaluppo. Sammalmattojen pehmeyksissä on huomattavia eroja. Jäkälät ovat sekopäisen vaikeita tunnistaa. Naavan näkeminen on kuin lotossa voittaisi saastuneessa maailmassa. Sammaleiden lehdet ovat kuin pieniä täydellisiä kukkia.

 

Maailmassa on ihmeellisiä, pieniä asioita.




Palmusammal. Aiheuttaakohan tämä sammal nimellään hämmentynyttä ärtymystä muissa Suomen metsien sammalissa? "Mikä se semmonen palmu on? Ai puu. Missä? En oo kuullukaan. Ai jossain etelän mailla? No mitä sää sitte täällä teet!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti