perjantai 10. tammikuuta 2014

Oletko tehnyt osuutesi?


Kukaan ei liene ole välttynyt kuulemasta, että maassamme on meneillään kansalaiskeräys uuden lastensairaalan hyväksi. Asia saattaa jopa jo tursua korvista ulos, ymmärrän, on lehtimainosta, ulkomainosta, tukikonserttia ja tempauksia. En saa kuitenkaan rauhaa itseltäni, ennen kuin kirjoitan asiasta, sillä oikeasti: tämä jos mikä on tärkeää.

 

Sain ensikosketukseni Helsingin Lastenklinikkaan maaliskuisena päivänä lähes 15 vuotta sitten. Oli tuolloin kaikkea muuta kuin oma siihenastinen itseni. Olin suorastaan äimän käkenä. Minusta oli tullut vuorokausi sitten äiti. Oli pulmia. Sen lisäksi, että olin fyysisesti sekaisin pitkästä synnytyksestä, oli minut äidiksi tehnyt pieni ihminen tuotu edellisenä iltana ambulanssilla Lappeenrannasta Lastenklinikan teho-osastolle. Ajoimme mieheni kanssa perässä, heti kun pysyin jotenkuten tolpillani. Lapsemme (se oli niin outoa, todellakin, meidän lapsemme) joutui leikkaukseen. Odotimme. Mietimme nimeä. Oli oltava nimi, maailman kaunein nimi, tälle lapselle, joka ei ollut kunnossa. Itketti kauheasti.

 

Kun leikkaus oli ohi, alkoi osastoelämä. Se jatkuu säännöllisen epäsäännöllisesti edelleen. Jo tuolloin vuosituhannen vaihteessa, huoneet olivat täynnä, eikä yksityisyyttä ollut. Osastolla päivätolkulla viettäville vanhemmille ei ollut kunnollisia tiloja. Käytävät olivat täynnä tavaraa. Viidentoista vuoden aikana osastojen paikat ovat vaihtuneet useita kertoja. Rappaukset rapisevat, kosteus pilaa hengitysilman, tila loppuu. Tämän kaiken olet varmasti kuullut tai lukenutkin jo. Viime keväänä lapseni siirrettiin leikkaussalista Naistenklinikan puolelle väliaikaiselle osastolle, joka oltiin avattu  puoli tuntia aiemmin. Huoneet ammottivat tyhjyyttä ja tarvikkeita sängyistä lähtien vasta kärrättiin sisään. Poliklinikkojen puolella käymme useita kertoja vuodessa. Ne näyttävät lähes joka kerralla erilaisilta, koska tiloja joudutaan jatkuvasti muunteleman eri tarkoituksiin tilan loppuessa kesken remonttien alla. Yksi poliklinikka yhdistettiin juuri Meilahden eli aikuisten puolelle, fyysisestikin noin kilometrin päähän Lastenklinikasta.

 

Kukaan ei halua lapsen joutuvan sairaalaan. Kun on kerrankin nähnyt pienen ihmisen johdossa ja härveleissä, niiden varassa ja armoilla, ymmärtää, ettei kaikkivoipaisuutta ole. Voi vain istua vieressä ja toivoa vimmatusti. Jo päivä lapsen kanssa sairaalassa on rankka, ei mitään tavallista. Kova penkki ja patja lattialla; vieressä toinen, vieras perhe. Puhumattakaan siitä, että lapsella on kipuja tai toimeenpiteet sattuvat. Käsi ylös, jos pelkäät kipua tai kestät sitä huonosti. Mieti paikallesi pieni lapsi, joka ei ymmärrä, miksi häntä satutetaan.   

 

Sinulla ei ole mitään syytä olla osallistumatta. Jos sinulla ei ole omia lapsia, mieti jotakin sinulle tärkeää pientä ihmistä. Jos lapsesi ovat jo isoja, mieti lapsenlapsiasi. Jos et pidä lapsista (Tiedäthän, että olet ollut sellainen itsekin?), ajattele ahtaissa ja hajoavissa tiloissa töitä tekeviä ammattilaisia. Sairaala on koko Suomen lapsille, joten mahdollinen asumisesi kehä kolmosen ulkopuolellakaan ei voi olla selityksesi. Rahallakaan on turha tätä selitellä. Kaikki käy: euro, kymppi tai viisikymppiä. Jos et mielestäsi mitään pysty rahoistasi irrottamaan, jätä viikonlopun kaljatölkki tai karkkipussi ostamatta. Jos perustelet osallistumattomuuttasi sillä, että et periaatteessa osallistu, koska tällaiset hankkeet pitää valtion kustantaa, muuta mielipidettäsi. Oletko siis sitä mieltä, että sairaala on jätettävä rakentamatta?

Onko sinulla pokkaa sairaalan valmistuttua hurrata maailman parhaimmalle lastensairaalalle, mutta kysyttäessä myöntää, ettet osallistunut siihen eurollakaan?

 

 
 
 
Teho-osastolla elämänsä aloittanut "pienokaisemmekin" teki osuutensa. Hän osallistui viime keväänä varainkeruukonserttiin Hartwall Areenalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti